Yaşar Kemal -Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca-Yorumu






Kitabın Adı: Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca


Yazarın Adı: Yaşar Kemal

Sayfa Sayısı: 218

Basım Yılı: 2012

Dili: Türkçe 

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Kitap Arka Kapağı: 
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca
Filler Sultanında bir halk masalından yola çıkılarak güç ve haklılık arasındaki ilişki ele alınır. Filler Sultanı gücüne güvenerek karıncalara savaş açar. Haklı ya da haksız olmak onun için önemli değildir. Gücünü kendinden milyonlarca kez küçük karıncalar üzerinde denemektir niyeti. Ancak karıncalar birleşir ve haksızlığa boyun eğmeden filler sultanlığını devirirler.
"Eğer insan soyunun bu en zaliminin simgesini, benzerini hayvanlar arasında arayacak olsaydım, belki timsahları bulurdum, boa yılanlarını bulurdum. Yok yok, sanmıyorum ki yeryüzünde bu zalimleri simgeleyecek korkunçlukta bir hayvan türü bulabilelim..."
- Yaşar Kemal-
"Korkusuz bir toplum eleştiricisidir Yaşar Kemal. Ve eşsiz bir şair. Onu okuyan herkes büyüleyici, güçlü anlatım yeteneğine hayran kalır."
- Dagens Nyheter,



YORUM:


    Kırmızı Sakallı Topal Karınca kitabını oldukça merak ediyordum ve denk geldi arkadaşımla beraber aldık. Aldıktan sonra amacım hemen okuyup bitirmekti fakat araya daha farklı kitaplar karıştı.Bu yüzden aldıktan bir ay sonra falan anca elime geçti. Gerçekten ''OKUYUN OKUTUN'' luk bir kıtaptı. Çocuk masalı olarak geçmesine rağmen kesinlikle yetişkinlerin okuduğunda çocukların okuduğundan daha çok şey anlaması gereken bir kitaptı. Masaldan ziyade toplumsal bir eleştiri...Yazan ülkenin şu anki durumunu o kadar güzel  ufak dokunuşlarla ve giydirmelerle ele almış ki kitap elinizde akıp gidiyor.Tabi Yaşar Kemal'in kelimelerle ustaca oynaması kitabı daha da okunur hale getiriyor.Yaşar Kemal'in daha önce iki kitabını daha okumuştum bu yüzden dile aşinaydım.Çok zorlanmadım. Çocuk kitabı olması da okumayı kolaylaştırdı.
  Romanda Kemal filler ve karıncaları yalnızca metafor olarak kullanıp insanlığın tüm o pis yönlerini ustaca göstermiş. Eşitsizlik, kendini bir başkası gibi göstermeye zorlanma, sömürgecilik, çaresizlik ve ne olduğunu unutma ne ararsan... Ayrıca tüm bunları yapmanın en kolay yolunun medya olduğunu açıkça belirtiyor ve bende bu düşünceyi destekleyenlerdenim. Her insanın okuyup üstünde düşünmesi gereken bir kitap. Toplumun nasıl ayakta uyutulduğunu filler sultanı ile karıncalar arasındaki hiyerarşik ortamda anlatması oldukça hoşuma gitti.Evet kitap da sosyolojik unsurlar fazlaydı ama yine de çocuklarda o bilinçle olmasa  da okuyabilir.
Kitabın iç ve dış resimlerini resimleyen Ömür Balcıoğlu da oldukça başarılıydı. İçindeki illüstrasyonları uzun uzun seyrettiğimi itiraf etmek istiyorum. Her sömürülen ülkeye bir kırmızı sakallı topal karınca lazım diyerek sözü bitiriyorum.Kitaplayalım.İyi kitaplar dilerim. Kitaplı kalın....

Post-itlik yerler:









  • Hayat böyleydi işte, kaşıkla verir verir ve sonra bir gün kepçeyle verdiklerinin tümünü geri alırdı.








  • Yüreği alıp sattı insanoğlu, yürek yüreklikten çıktı. aşkı, sevgiyi, dostluğu, kardeşliği, barışı, arkadaşlığı, kandaki sıcaklığı, güzelliği alıp sattı insanoğlu, insanoğlu insanlıktan çıktı, oburlaştı.
  • İnsanoğlu da genellikle iki kısımdır. Onların da bir kısmı fil, bir kısmı karıncadır. Tıpkı buradaki gibi filler azınlık, karıncalar çoğunluktur.
  • Yorumlar

    Popüler Yayınlar